måndag 20 juli 2009

Könsroller - encore un fois!

Marcus Ridung skriver på DN Debatt om kvinnornas monopol på, och männens frånvaro i föräldraskapets offentliga rum.
Som om det vore en överraskning.

Jag är tacksam för att en pappa tar upp ämnet, och dessutom får finmedialt utrymme på en av de största tidningarna, men hey!, vi är många som debatterat frågan sedan lång tid tillbaka. Vi finns.
Men jag vet, vi är inte lika många och inte lika folkliga och populistiska som de klassiska mammabloggarna med sk fnittrigt "hög igenkänningsfaktor".

Som om man skulle vara stolt över att känna igen sig i skeva maktbalanser; pappor som inte vet hur ungen ska kläs i vinterväder eller ens kan förtros att fixa välling till telningen en fredagskväll om mamman vill gå ut för första gången under sin hundraåriga mammaledighet. Fnittriga suckar och smileys. Mammor som måste ringa hem fem gånger i timmen om pappan är hemma ensam ansvarig förälder för att kolla så ungen fått mat och rätt snutte.

Kvinnor som förväntas känna igen sig i 'hopplösa män' och män som bara åker till IKEA för att handla till det gemensamma hemmet för att dölja något.

My god.

Och jag vet ju. Herregud, jag har ju hängt på Bröllopstorget och Familjeliv sen sekelskiftet, jag har debatterat mig skogstokig om könsroller eller ens medvetenheten om att det faktiskt existerar sådana (!), påstådda Barbie-biologiska skillnader, medfödda bilgener, rosa som bögorsak för pojkar och en massa annan dynga och lort. I should know.

Och ändå förundras jag över alla de kommentarer som Marcus får på sin artikel. Dom flesta handlar inte ens om ämnet.

Tack Bella Boss!
Jag återgår till loj semester.

4 kommentarer:

Malinka sa...

Jag reagerade ungefär som du:

Jaha, var det här något nytt eller?

Men det krävs någon som har en ingång för att få skriva en debattartikel på DN. Huruvida den ingången är att Marcus är frilansjournalist eller att han är man, det vet jag inte. Troligen en kombination av dessa. Om jag nu ska sådan!

Fast å andra sidan har jag aldrig försökt få in en debattartikel i DN på det här ämnet (eller något ämne).

Malinka sa...

... om jag nu ska VARA sådan!

Förstås!

Katja sa...

Haha, bästa beskrivningen! "klassiska mammabloggarna med sk fnittrigt "hög igenkänningsfaktor." - det är vad de sajterna är. lättsamt, lätt att "känna igen sig", sen köpa, köpa, köpa. kvinnor säöjer alltid bättre än män...

Johannes Jäger sa...

Bra inlägg tycker jag. Det hjälper inte med debatt. Debatt döljer vad som står på spel just genom igenkännighetsfaktorn, tror du inte?
Med intresse följer jag dessa kommentarer i kölvattnet på DN-debatts artikel av M. Ridung.
På ett märkligt men självklart sätt tycks alla Ridungs farhågor bekräftas.
Marcus är naiv. Han tycks tro att människor i allmänhet vill reflektera över dessa spörsmål. Men det verkar som han tvingas till den verkliga insikten om att de han vänder sig till inte är intresserade av att etablera en gemensam förståelsenivå.