fredag 14 mars 2008

"Men vem fan är den här Jennie?"

Gårdagens hetsiga diskussion i en begränsad del av bloggsfären
har upprört mammor som valt att vara hemma med barn.

Det går ut på att föräldrar (läs: mammor) bör om möjligt stanna hemma så länge som möjligt med sina barn, dagis är förkastligt innan tre års ålder och såna där feminster tänker bara på sig själva och vill göra karriär, dessutom är de könlösa (?) och inga riktiga kvinnor.

Jag skäms.

Så kommer en pappa in i bilden, blir hyllad av de som bespottar mig. Vad skriver han om?
Jo, att det viktigaste för en pappa är inte kvantiteten tid med barnen, utan att pappan verkligen är "närvarande" den tid man är med dom.

Jag skäms ännu mer.

Och så det allra roligaste, nu, såhär i debattens efterglöd, fortfarande het men för denna gång döende:

"Men vem fan är den här Jennie?!"

Ja, det kan man ju verkligen undra.

22 kommentarer:

Kaos-Anna sa...

Det undrar jag också.
Vem fan är hon?

Malinka sa...

Vadå "är"? "Är" som i en undercover-agent, utsänd av feministmaffians karriärhäxor?

Eller som "vad fick hon luft ifrån"?

Jag blev så förbannad att jag inte tänker frekventera Kaosbloggen något mer (inte ens när den bara handlar om gröt) – känner mig nästan-riktigt-kränkt av de attityder som man möts av om man inte vill stanna hemma med barnen och är kvinna.

Så förklara, oh du mer hårdhudade.

;-)

Malinka sa...

"vaRRR fick hon luft ifrån", förstås

Kaos-Anna sa...

Men Malinka.
Jag trodde inte ens att du läste min blogg innan debatten. Jag menar, du borde ju ha vetat mina åsikter sen dagisdebatten.

Men anledningen till att du inte läser min blogg mer är för att vi har olika åsikter och att några av mina läsare har skrivit dumma saker om din vapendragare.
Är detta korrekt uppfattat?

Känns lite fjortis om du frågar mig.
Men kul. Och rebelliskt.
Det uppskattar jag.

Våga vägra Kaosbloggen liksom.
Detta kommer göra skillnad.
Men om du bestämmer dig för att återkomma, liksom av ren nyfikenhet ang. mitt grötätande så kommer jag stå där med öppna armar.

Du kommer vara saknad.
Verkligen.

Malinka sa...

Jomenvisst har jag läst din blogg, Anna. Sen ... hm. Några månader? Men inte kommenterat mer än sporadiskt.

Kanske är det lite fjortis, men jag känner inte för att dela läsutrymme med folk som kallar mig och andra som gör val liknande mina för fula saker. Precis efter att de tyckt synd om sig själva för att "såna om vi" är så dumma mot dem.

Buhu, liksom. Där kan vi snacka om fjortisbeteende.

Men som upplärd på FL måste jag göra en dramatisk sorti, eller hur?

(Jennie är inte min "vapendragare". Vi delar bara ett antal viktiga värderingar. Och då rör "attackerna" mot hennes värderingar och person i högsta grad mig.)

Malinka sa...

Och du behöver inte köra det där ironiska med mig. Jag fattar förstås att du och dina "vapendragare" inte kommer sakna mig det bittersta, eftersom ni inte ens varit medvetna om att jag funnits.

Dagisdebatten här hos Jennie uppfattade jag förresten som relativt saklig, om än väldigt känslomässig.

Sorry J för kommentarskidnappning! :-D

Kaos-Anna sa...

Mallufsa - Hasta la vista!

Kaos-Anna sa...

Fast jag tror du redan har varit inne på min blogg idag...
Mohahahahah....


Jag är som en jävla drog.

Kaos-Anna sa...

Mallifso-

De andra är inte mina "vapendragare". Vi delar bara ett antal viktiga värderingar. Och då rör "attackerna" mot deras värderingar och person i högsta grad mig.

Malinka sa...

Sorry, så svårt var det inte att slita sig.

Huskorset sa...

Om jag inte hade lärt mig en del av att läsa den här debatten fram och tillbaka skulle jag skriva att nu har Fru Kaos gone otäckt nazisarkastisk on our asses.
Men det gör jag inte, eftersom jag inte vill ha henne efter mig.
Oj, nu blev det ju som om jag skrev det ändå.

Anonym sa...

Den där pappan det är alltså jag. Jennie gjorde en klockren analys av mitt inlägg förutom på en punkt, nämligen att hon har helt fel, men det är en annan sak.

Jag skulle bara vilja ställa några frågor:
Vad är en pappagruppsledare och vad gör han?
Vem är han anställd av?
Hur många dagar har jag varit hemma med mina barn eftersom du uppenbarligen vet det?
Hur gör man när pappan har ett jobb som innebär att han kan vara hemma samtidigt som mamman arbetar, men inte behöver ta ut föräldradagar?
Är det ojämställt då?

Anonym sa...

Haj haj. Usch vad jobbigt att läsa denna debatt. Och ett svårt och viktigt ämne. Nånstans blir jag uppgiven när man t ex läser att "jag vet inte en enda pappa som inte tar ut pappadagar" alltså tror vi inte på statistiken. Jag tycker det var förvånansvärt många bara i min mycket trevliga mammagrupp i Hägersten som inte tog ut mer än en bråkdel av f-dagarna .Sen gilar jag dom mkt ändå och respekterar dem för en massa saker.

vad jag tycker är otäckt är när inte människor ser mönster och orätvisor. Jag skulle ha större förståelse för någon som sa att Ja, jag ser mönstret, att det är så, kvinnor har en större benägenhet att vara hemma med barnen vilket i förlängningen gör att de generellet halkar efter ekonomiskt och värderas sämre på arbetsmarknaden. Men JAG vill vara hemma med min barn och inte ha dem på dagis och min man vill inte, alltså har vi en lösning som passar oss perfekt. De flesta mäktar ju ndå inte med att göra annat än det som funkar bäst för en själv och sin egen familj. Ett faktum. Och det är vanligt både hos feminister och icke-femnister.

Nä, nu har jag en son som vill trycka så det är bäst jag slutar..

hggffddfjkkkjh,,,,,

Anonym sa...

Och jag menar alltså att även jag själv går minsta motståndets väg. Men den här förnekelsen av mönster och orättvisor, samt när man svartmålar feminis som ideologi Det gör mig gråtfärdig. Människor som kämpar mot orättvisor, pga hudfärg, ålder, kön, vad det än är, ska man väl UPPMUNTRA och inte stampa på!?
Sen r vi många som inte orkar hela vägen. Bara för att jag inte är med i nån miljöengagemangsorganistaion eller amnesty tex, så behöver jag ju inte förneka att problemet finns.

Kaos-Anna sa...

K - det är väl ingen som har förnekat att problemet finns.

Men det finns andra problem också.
Problem som kanske väger tyngre för t.ex. mig. Detta verkar inte vara relevant för vissa.

Jag förstår att ni kämpar för detta.
Det är inte fel på något sätt.
Men att sedan köra över de som är av en annan uppfattning är det som blir lite galet.
Jag tycker det är helt fel sätt att försöka få gehör och förståelse.

Frågorna glöms bort och om man nu har en annan åsikt så hörsammans inte den utan man dumförklaras.
Det blir ett översitteri.

Som en Birgitta skrev hos Annica:

"Det bli mer en fråga om kulturellt och intellektuellt snobberi, där debattörerna istället för att ägna sig åt sakfrågan, tävlar med varandra i retorik."

Det är vad det handlar om tycker jag.
I alla fall just nu.
Nu debatterar vi ju om vem som har varit mest elak och huvudfrågan har glömts bort.



Som en Birgitta skrev hos Annica:

"Det bli mer en fråga om kulturellt och intellektuellt snobberi, där debattörerna istället för att ägna sig åt sakfrågan, tävlar med varandra i retorik."

Det är vad det handlar om tycker jag.
I allafall just nu.
Nu debatterar vi ju om vem som har varit mest elak och huvudfrågan har glömts bort.

Malinka sa...

Om man inte vill debattera vem som varit mest elak, kanske man inte ska skriva ett inlägg i sin blogg om hur synd det är om en som hamnat i debatten.

Ett tips. Ett fjortistips.

Tjockalocka sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tjockalocka sa...

Kaos: Jag tycker du ska ta och skilja dig från dina "vapendragare". Jag tror nämligen att du har potential att faktiskt förstå vad jag går på om.

Malin: Jag förstår dig.

k: Dig med.

Magnus: Men jag har väl aldrig uttalat mig om DIN och din frus specifika situation?

Du skrev vad ni i pappagruppen hade enats om (nämligen att för pappor är kvalitetstid viktigare än kvantitet av tid) vilket jag säger är fullständigt bullshit och bara används av pappor för att försvara sin frånvaro.

Jag tycker det är så jävla märkligt att mammorna då hummar instämmande, när de just FET-DISSAT föräldrar som låter karriär/ekonomi/annat gå före "barnens bästa".

Det är ju fullständigt otroligt faktiskt.

Och nej, MVC är väl knappast känt för att vara jämställdhetens högborg, och när de rekryterar pappagruppsledare antar jag att de inte direkt har några genusperspektiv-kriterier.

Och nej. Jag har faktiskt ingen lust att om och om igen hitta på lösningar till påhittade specialfall som SAMTLIGA går ut på att pappan inte kan ta ut föräldradagar men ändå ska få räknas som jämställd.

Jävlar vad trött jag är på att även (hemma)mammor försvarar och bortförklarar pappors frånvaro i hemmen. Men ok. Lägg då i konsekvensens namn för sjutton ner hetsjakten mot mammor som råkar gilla sina jobb.

Galet.

Anonym sa...

Nej, jag skrev inte kvalitetstid och det vet du. Jag skrev att vi ska vara närvarande. Det finns massor av fäder som är hemma men som ändå inte är med sina barn. De har någon annan som sköter barnen åt dem och då kan de ta ut ALLA dagar som finns, men ändå inte göra det för sina barn.

Pappagrupper finns för att även pappor ska ha ett forum att ställa sina frågor. Vårt mål är att ge dem självförtroende nog att ta papparollen fullt ut och verkligen ta hand om sina barn.

Givetvis kommer du försöka vända på det till något negativt som det inte är, men om någon som läst om det här blir intresserad att höra mer råder jag er att kontakta er MVC eller BVC. Vi finns där för er.

Tjockalocka sa...

Magnus: Då har du ju en ännu mer cynisk syn på pappor än jag! Pappor som är med sina barn fast inte är "närvarande" psykiskt. Nu tror jag inte att det är det stora problemet. Problemet är att få hem papporna fysiskt.

Och apropå att märka ord - att vara "närvarande" i sin samvaro med barnen är samma sak som "kvalitetstid", att vara med barnen massor oavsett grad av engagemang är kvantitetstid. För mig finns det bara TID. Punkt. Helt fokuserad och närvarande kan ingen förälder vara 24 timmar om dygnet ändå.

Och visst tycker jag att pappagrupper är bra! Det är väl toppen. Men det är ännu bättre om pappor börjar ta halva ansvaret för sina barn på allvar.

Frida sa...

Jennie: Det här har ju blivit en rätt snurrig diskussion, men jag kan inte låta blir att ge mig in lite i det ändå igen. Först vill jag klargöra att jag INTE har något emot att folk sätter sina barn på dagis. Jag har själv min 4-åring på dagis för att han ska träffa fler barn i sin ålder. Det jag vänder mig emot är att dagis har blivit något vi måste välja, att ta hand om egna barn har blivit något fel och konstigt, som man hela tiden måste försvara.

Jag har svårt att förstå varför du känner att någon vill "sätta dit dig" - du har ju gjort precis som man ska, precis som vi förväntas göra. Vi som väljer att vara hemma med våra barn är i kraftig minoritet. Det är märkligt att vi är så provocerande.

Visst är det så att många pappor är frånvarande, inte tar ut sina dagar (nu är ju det där med hur många dagar man tar ut ett jäkligt dåligt mått på hur man är som förälder, men ändå). Men det jag inte förstår är varför just hemmaföräldrar alltid beskylls leva i ojämställda familjer. Varför tas det för givet att inte mina barns pappa är precis lika engagerad och närvarande som tex dina barns pappa? Varför är det ok för alla andra att jobba heltid, men inte pappor i familjer där mamman valt att stanna hemma?

Min sambo har tagit ut bra många fler föräldradagar än jag. Han var hemma i stort sett hela första barnets första år. Han har varit hemma många månader med alla barnen och har mycket föräldraledighet framför sig. Vi är inte dumma i huvudet bara för att vi inte tycker att dagis och heltid passar oss. Jag anser att jag har ett viktigt och bra jobb när jag tar hand om barnen och vi frigör en massa tid för oss som familj. DET tycker vi är viktigare än att dela lika på allt. Att få så mycket tid som möjligt.

Jag har aldrig sagt att jag tycker folk gör fel som har barn på dagis. Däremot köper jag inte att dagis är nödvändigt för barn.

Malinka sa...

Det känns som frågan om pappornas närvaro har missuppfattats.

Man behöver inte vara ojämställd i sin relation för att den ena föräldern tar mer föräldraledighet. (Även om jag anser att sannolikheten är större.)

Jämställdhetsaspekten i den här förskoledebatten handlar främst – anser jag – om att mamman blir ansvarig för att barnen ska "slippa" dagis och anklagas i värsta fall för att vara "karriärmorsa" eller bara "jävligt ego", medan pappan hamnar helt utanför.

Jämställdshetsaspekten handlar helt enkelt om att mammor och pappor inte bedöms som föräldrar enligt samma norm.

Sen hoppas jag att folk inte tror att någon annan tror att uttaget av föräldrapenningdagar ger hela bilden av fördelningen av hemmatiden. Det tror nog varken Jennie eller jag.

Särskilt som det är väldigt vanligt att mammor tar ut 3–4 dagar i veckan och pappor för 7 ...