onsdag 25 mars 2009

Skitkris

Har finally kapitulerat inför dammråttor av hästs storlek.
Har efter mycken vånda hissat vit flagg inför Goliats kamp mot tvättberg och möghögar.
Vi satsar nu våra sista slantar på tämligen hushållsnära tjänster och hoppas på att femtiotals-Anne i klut ska kunna hjälpa en familj i skitkris.

17 kommentarer:

Kaos-Anna sa...

Kan hon komma hit sen?

Vad tycker dina tunga feminist-polare om detta egentligen? ;-)

Kajsa sa...

Vi har haft städhjälp sedan någon månad innan min senaste graviditet tog slut. Det kändes som en absolut nödvändig överlevnadsstrategi. Och den fungerar fortfarande. Men det svider hårt i plånboken och håller oss förmodligen hemma i Svedala ytterligare en semesterperiod. Men faktum är att det är värt det.

Tjockalocka sa...

Fru Kaos: Det finns skilda åsikter om städhjälp, även bland feminister. Vänsterfeminister brukar anse att det är en fråga om klass, och "vem städar hos städerskan" vilket dom ju naturligtvis har rätt i. Det är en ideologisk fråga.

Man ser det ibland även som att män fortfarande slipper ta ansvar hemma, och att man därmed löser jämställdhetsproblemet på fel sätt, dvs istället för att sätta krav på män att dela ansvaret för hemarbetet så köper man sig fri.

Liberala feminister har oftast inga problem med vit städhjälp. Dom ser det som en köpt tjänst på samma villkor som andra köpta tjänster.

Jag är själv ambivalent i frågan, men jag är åtminstone medveten om problematiken.

Kaos-Anna sa...

Så om man är medveten om problemen så kan man handla lite hur man vill?
Lättsamt.
Då är jag också feminist.

Tjockalocka sa...

Om man älskar sina barn - får man aldrig bli irriterad på dom då?

Nej, Anna, jag är inte perfekt på något sätt. Jag lever inte ett ur alla tänkbara möjliga aspekter ett fullkomligt moraliskt oantastligt liv. Jag gör många fel och misstag.

Jag vet att man inte ska gå mot röd gubbe, jag gör det ändå. Jag vet att jag borde träna, jag gör det inte. Jag vet att det inte är barnens fel när jag har PMS och är trött efter jobbet, ändå kan jag ibland bli irriterad. Och så vidare.

Och i just detta fall är jag kluven. Det är dock inte moraliskt fel att som feminist välja vit städhjälp - det har du fått om bakfoten.

Att vara medveten om en problematik och inte skylla på en massa annat, är åtminstone betydligt bättre än att bortförklara saker. Vilket jag tex tycker är fallet gällande tex delad föräldraledighet.

Kaos-Anna sa...

Mmmmm visst, men skillnaden är väl att man tar ställning och säger sig vara feminist - man tar ju oftast inte ställning i någon av de andra frågorna och väljer en sida så att säga.
Ejirriteradpåsinabarnism...

All annan argumentation blir ju lite, låt oss säga, tunn.

Kaos-Anna sa...

Men jag tycker att du ska ha städhjälp alltså. Så klart!
Jag bara blev orolig att du inte får hänga med de riktiga feministerna mer. ;-)

Jennie sa...

Halloj, en av Jennies tunga feministpolare här :D. Jag gillar ju Jennie som faen men formuleringar som:

"Stommen i företaget är min personal - kompetenta kvinnor i ett traditionellt kvinnoyrke - med blick för det "lilla extra" och känsla för personlig service. Med dem delar jag min vision om att mitt företag ska få förtroendet att vårda och skapa trivsel in i minsta vrå av ditt hem eller på din arbetsplats."
(från www.anneblom.se)

...tydliggör för mig varför jag som feminist inte kan tycka att det är en bra idé med hemhjälp. Men jag är ju en såndär vänsterperson förstås ;-) som tycker att ist för att vissa kvinnor ska städa för andra kvinnor så borde vi alla arbeta mindre och dela på bördorna.

sonja sa...

Men men..."vem städar hos städerskan", jag förstår verkligen inte det. Kan någon förklara?

Kajsa sa...

Själv så är jag uppenbarligen något så konstigt som en feminist som dessutom har vänstersympatier men som tycker det är okej med städhjälp. Jag anser inte att det är annorlunda att städa hemma hos någon än att hämta någons sopor eller klippa buskarna utanför någons hus eller laga någons mat (på en restaurang el jobb) eller torka någons mammas rumpa på ålderdomshemmet. Faktiskt. Sen är det ett sk traditionellt kvinnogöra att städa hemmet och det är väl snarare där fördomarna bör bearbetas. Varför är det kvinnorna som underlättas av detta? Eller männen som "slipper undan" från jämställdheten? Vem vet ett dyft om vem som städade hemma hos oss innan vi hade städhjälp? Och vem är intresserad av att veta? Nä, det är bara att ta för givet att det skulle ha varit mer jag än min sambo och att detta arragenmang låter honom "slippa undan". Att sen en städfirma använder ett dumt språk och puckade uttryck som förstärker den rådande normbilden av städning av i hemmet borde ju bara betyda att man väljer att bojkotta just den firman. Ungefär som jag kan välja att inte köpa en bil av den bilfirma som gör reklam för sin nya bil med en lättklädd tjej på huven.

Tove Kungsholmen sa...

Håller med Fru Kaos om det där med att de andra exemplena ju inte innebär något ställningstagande och därför är de ingen bra jämförelse.

I övrigt håller jag helt med Kajsa. Har själv inte städhjälp men skulle vilja ha. Så länge semestern inte blir lidande alltså för då bor jag hellre i en dammorgie. Det gör jag förresten redan! Tröstar mig med att det är bra mot allergier...

Heléne sa...

Lite skit i hörnen har ingen dött av... Så länge vi är friska och starka städar vi själva! Jag och min man skulle aldrig skaffa städhjälp för att få tid över för våra barn. Barnen får vara med att städa. De får lära sig att det inte är så komplicerat och att man kan ha en positiv inställning till att vårda sitt hem och sina saker. Det finns en "risk" att våra barn inte kommer att nå samma ekonomiska villkor som vår generation. Sverige har den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Min generation (1970) var etablerad på arbetsmarknaden vid 21års ålder. I dag är man inte etablerad på arbetsmarknaden förrän vid 29 års ålder. Finns det ett överflöd av pengar i vårt samhälle borde vi se till att inte skolans 1990-talskris återupprepar sig.

Säg upp städhjälpen, ta fram lite Ajax och njut av att städa tillsammans med barnen! Vad sägs om en liten fika efteråt?

Kajsa sa...

Det är inte för barnens skull jag väljer att ha städhjälp. Ungar tycker nog bättre om att städa än vad jag gör. Det är jag som inte orkar. Jag hatar det, vill inte, det hänger över mig, jag hatar när min sambo städar också för jag vill att vi ska göra någonting annat istället. Jag diskar och plockar och målar och skruvar och hamrar och gör miljoner andra saker, gärna med barn. Men om jag slipper så slipper jag helst att städa. Och det är heeeelt ljuvligt att komma hem till ett nystädat hem.

Anonym sa...

Vi har haft sedan vi bägge började jobba "på riktigt" efter föräldraledigheten. Det är värt varenda krona!

Tjockalocka sa...

Ja, en missuppfattning är kanske att man inte städar alls om man har städhjälp och att barnen skulle få en skev bild etc.

Med städhjälp 2 ggr/mån blir det grundrent. Men utöver det ska det ju dammsugas, plockas, tvättas, diskas, städa toaletten, köket etc ändå. Bara det att belastningen och ångesten blir lite lägre.

Och i det fallet får jag hålla med Kajsa - det handlar om att jag/vi inte riktigt orkar när vi drar hela lasset själva. Jag får inte heller den här tillfredsställelsen av att städa som många verkar få - jag bara hatar det.

fd +1 trappa sa...

Är det bara jag som är intresserad av om ni är nöjda med städfirman?

Tjockalocka sa...

Det blev ett missförstånd så de dök aldrig upp. Nytt försök på onsdag. :-)