söndag 22 juni 2008

Vackrast hittills

Vackrast hittills

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jättefina levain, för det är väl det? Själv testar jag nu valnötsbröd - mmm -gott!

Malinka sa...

De var verkligen jättefina!

Själv får jag inte mina att jäsa riktigt, trots god värme och whatnot. Det kan jag tyvärr inte skylla på gasugnen, som jag annars skyller alla mina bakmisslyckanden på (jävla skitugn!).

Tjockalocka sa...

Ja, det är levain.
Ska testa valnötsbrödet nästa bak (snart)!

malinka: Hm. Är det sista jässteget som vållar problem? Eller hela vägen? Jag kan vara lite osäker om surdegen lever när vi ska baka, men om den bubblar i första steget har det aldrig varit några problem hittills. Prova att ha i några smulor jäst i sista (levain)steget (4 gram).

Det roliga är att maken är helt bakbiten. Han letar bakstenar och snackar surdeg på jobbet. Även han som faktiskt bakat bröden ovan.

Anonym sa...

Har precis friskat upp mn vete- resp rågsur. Poolishen är färdig (lite experiment med både vanlig jäst samt vildjäst). Imorgon ska det bakas Grand Blanc. Hörde idag att en sådan limpa kostar typ 180 spänn???!!! Helt sjukt, lite mjöl och vatten. Kostar hantverket så mycket?
På väg hem från Junibacken idag hoppade in på Riddarbageriet i hopp att de har ett ex kvar av första boken men icke... :o(

Malinka sa...

Surdegen har jag haft bra sprutt i, såpass att jag flera gånger dekorerat skåpet där den står över dagen med surdeg. Problemet är tvådelat:

1) Degen blir så klibbig att den knappt (ibland inte alls) går att få ut. Se Martins Grand Blanc-försök.

2) Väl utbakade jäser bröden väldigt lite.

De hänger väl ihop, problemen. Och jag tror att det har med mjölet att göra. Måste försöka med bättre mjöl!

Magdalena, en hel Grand Blanc kostar 80 spänn. Man kan också köpa en halv för 40. Det gör vi ibland och då är det värt det. Gateau har öppnat en brödbutik nästan tvärs över gatan från oss – lycka!

Anonym sa...

Malinka: tyckte väl att 180 pix för ett bröd var lite väl mycket. Nu måste jag åka till Gateau och köpa en Grand Blanc för att jmf med det som bakades hemma idag. Jag och maken är minst sagt lyriska - vi har aldrig ätit så gott bröd tidigare... Delar gärna med mig av mitt experimentrecept.

Tjockalocka sa...

Ja, gör det!!!

S... sa...

Jag har förresten honung till dig, för att testa den där jästen...

Tjockalocka sa...

Å! Vad glad jag blir!!