tisdag 27 maj 2008

Bunkar

Imorgon smäller det.

Den sura mamman blev en levain som ska bli ett bröd.

Den som bloggar får se.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka är det du kallar "mamma" och "chef"? Gör du levain på vildjäst eller.... Jag är inte så bevandrad ännu i detta brödbakeri men levain - vad är det för sort bröd? Jag trodde efter att ha läst på Martins hemsida att det alltid görs på vildjäst.

Tjockalocka sa...

Ja, jag tror att Martin alltid gör levain på vildjäst. Men eftersom jag ännu inte lyckats (slängde tredje satsen i morse) få igång en vildjäst så kör jag enligt Allt om Mats levain-recept som baseras på surdeg:

Mamma:
30g vetemjöl (ca 1/2 dl)
20g surdeg (uppfriskad, rumstemp)
1 1/2 msk ljummet vatten

Chef:
30g vetemjöl (ca 1/2 dl)
1/4 dl ljummet vatten

Levain:
500g vetemjöl (ca 8 1/2 dl)
3 1/4 dl ljummet vatten

Gör mamman, låt stå med plastfolie i rumstemp i 5h. Fyll på mamman med chefen, låt stå ytterligare 5h. Fyll på chefen med levain. Låt stå 8-12h.

Sen blandar man i assistenten ner levainen, 800g vetemjöl (ca 13,5 dl), 5,5 dl vatten. Kör på låg hastighet 12 min. Häll i 4 tsk salt, kör 5 min till.

Lägg över i oljad bunke. Jäs 2h. Häll upp på bakbord. Dela i två delar, dra ut, vik in långsidorna, rulla ihop till bröd.

In på varm plåt i 250graders ugn, 5 min, skruva ner till 200grader, 25 min. Kasta in några isbitar i början.

:-D

Anonym sa...

Tack så hemskt mycket! Nu börjar det klarna!