måndag 20 april 2009

Äckelpäckliga könskodningar

DN's Insidan ska nu handla om rosa och blå kläder till barn, den otroliga backlash som blivit i barnklädesmodet och hur det påverkar.
Och man kan ju verkligen fråga sig. Varför just barns kläder i många fall är så offensivt könskodade? Vi vuxna går ju inte runt med stålmannenkeps och prinsesskjol.

Särskilt intressant när man ser föräldrar som själva är helt neutralt klädda, mammor i beige och svart (always) och så deras döttrar i grisskärt och neonrosa och polyesterspetsar. Eller söner med spiderman all over. Det är ok, men hur resonerar man då, om man så uppenbart inte gillar färg whatsoever på sig själv?

Men allra lustigast, eller mest tragiskt faktiskt, är dom intervjuade föräldrarna - folk i min egen ålder - som sitter och småskämtar om att papporna inte vill att pojkarna ska ha kjol eller råsa, för då kan dom bli bög.
Snacka om Amish-lada!

5 kommentarer:

Hosanna sa...

Håller med.
Mest galen blir jag över att sonen som älskar orange och rött inte kan hitta något utan puffärmar eller små söta blommor på ena ärmen.

Även P.O.P har fastnat i könstänket.

Och vem har bestämt att pojkar inte får ha A-linjeformade tunikor över sina joggingbyxor och diadem med fjädrar på...

Tjockalocka sa...

Andra föräldrar. Tyvärr. Och butikerna/reklamen. Barn har ju inte från början någon egen referensram!

Och det krävs bara en enda kommentar från en av de "stora killarna" för att spänne i håret eller nagellack inte funkar längre.

ecoloco sa...

Så bra att DN tar upp det här. Det verkar ju vara så att föräldrar i Sverige ändå vill ha könsneutrala kläder till barnen men butikerna "styr" in dom på rosa/spets eller spiderman/bilar för att föräldrar i andra länder vill ha det så... Globalisering, eller?

tjingeling
Loa

Lilla O sa...

Det ställer stora krav på föräldrar som ska leta rosa kläder till en 2-årig grabb som älskar rosa. Hans rosa byxor går i tvätten varje kväll. Till de vill han ha sin röda monstertröja eller sin rosa biltröja. Han vill vara cool, men rosa. Maken hittade rosa kalsonger på Kappahl och lyckan var gjord. Farfar och morfar har muttrat lite, men nu har de insett att grabben har valt det själv. Det är inte hans feministiska morsa som har ett socialt experiment.

Alice sa...

Förstår inte att det ska vara sånt problem med dessa kläder!
Köpte ett par jeans med ett piratskepp på bakfickan till min treåriga flicka. Superfina tyckte hon och jag!

Efter en dag hos dagmamman kommer dottern hem och säger " mamma det här är ju pojkbyxor" och har sedan vart lite tveksam för att använda dem . Skittrist!