tisdag 18 augusti 2009

Glashjälp!

Våra fina gamla grogglas (mest använda för bubbelvatten) har fått en mjölkaktig missfärgning på insidan, troligen pga diskmaskinen. Nån husmor/far som har nåt universaltrix för att råda bot på detta? Det ser ju bedrövligt trist ut!

9 kommentarer:

Jennie sa...

Ättika?

Hosanna sa...

Ättika fungerar hjälpligt på våra ikeaglas men jag ställer mig gärna här och inväntar ännu fler supertips.

Malinka sa...

Jag konsulterar Nina Yunkers Goda råd är inte dyra:

"Fläckar på glas behandlas med ättikssprit och vatten, citronsaft och destillerat vatten (1/3 respektive 2/3), diskmedel och ammoniak, vinäger, finkornig sand eller hushållssalt."

Njäe till slipmedel på så fina glas.

"Glas som blivit matta med tiden ger man ett uppfriskande bad i hett vatten och potatisskal. Lyft upp eller snurra på glasen fram och tillbaka så att vätskan fördelas jämnt. Man kan också pröva att ha lite klorin i vattnet."

Tyvärr tycker jag att det ser lite väl långt gånget ut för det där glaset. Man ska inte diska glas som man är rädd om – och som inte kan ersättas – i diskmaskinen, det är tyvärr så.

Sussa sa...

Häll citronsyra i diskmaskinen. Det rådet fick jag från Electrolux.

Tjockalocka sa...

Å, tack! Allt ska provas!

Såhär skriver någon:
"Förmodligen har glasen råkat ut för glas-sjuka. Glas-sjuka uppstår när natrium-/kaliumsilikat lakas ur glaset. Då blir silikathalten för hög, vilket visar sig som en mjölkaktig hinna. Detta sker företrädesvis när glas står länge i fuktig miljö vid hög temperatur. Det är sant att alla glas kan drabbas mer eller mindre av glas-sjukan och kristallglas är mest känsliga. Har man avhärdare i diskmaskinen kan "sjukdomsförloppet" påskyndas. Är man rädd om sina glas är det bäst att diska dem för hand."

Anna sa...

Jag tror/hoppas kanske att du kan få bort en del, med superkurerna ovan, men jag tror dessvärre att korrosionsskadan kvarstår.

Gamla glas = handdisk.

Anonym sa...

Hej! Drick immiga gin&tonics i dem så syns det inte!

Hosanna sa...

Åh... jag gillade verkligen den anonymes tips. GT i frostat glas - kan det bli bättre?

Magdalena sa...

Ättika rules!