torsdag 17 april 2008

En lång dags färd mot natt

Fyra timmar.
Fyra ynka timmar och jag är slut.
Alvedon och Cola Zero.

Det är intensiva timmar mellan dagis och säng.
Särskilt när man är ensam vuxen hemma.
Intensiva, hungriga, övertrötta och uppspelta timmar.

Vi leker i parken, vi gungar, vi äter russin och torkad frukt,
vi jagar bollen, vi skrattar, vi går hem.
Det tvättas händer, grusas i hallen, skriks efter rätta mysbyxor, krigas om bästa bilen, jagas, skrattas, klängs och alla är i köket när jag försöker fixa middag.
En drar ner alla viktiga papper på bänken, en annan tömmer papperinsamlingen, sen vill en stå på pallen och 'hjälpa till', den andre också, bråk om vem som ska stå närmast, jag nojjar över stekstänk, äntligen mat färdig.
En spiller ut all mjölk, den andre mosar köttbullar i ketchup, får all ketchup på tröjan, efterrätt som mutigt är pinnglass, aaah tystnad en minut...
Torkas munnar, kläs av nerspillda kläder, hjälpligt plocka undan, under tiden åker alla sängkläder av våra sängar, det ska has gymnastik - storebror ska visa syrran hur man gör, resulterar i arg syster som vill göra som hon vill och arg bror, äntligen Bolibompa - men va fan?! Kvart över?! Jävla hockey. Vi jagas, mamma får vara monster och gömma sig i garderoben. När Bolli väl börjar vill ingen titta. Storebror börjar bli övertrött och gnällskriker rakt ut för ingenting, lillasyster hakar på. Tonerna skär i mitt trötta huvud. På med pyjamas, fram med välling, på med lite film och DÄR däckar sonen i soffan, kvart över sju. Dottern petar på honom med en tom pappersrulle och drar honom i örat. Jämmer. Tandborstning och lyfta sonen i säng. Dottern läggs sen, med kaninen Nina och haren Doris, men tar en halvtimme på sig att somna.

Sen. Alvedon och Cola Zero. En halv påse Anton Berghs Drottningmandel.
Förbereder sängen för två barn och en mamma.

7 kommentarer:

Huskorset sa...

That´s vardagsmys for ya.
Jag vet. Fem kvällar i veckan vissa perioder, för min del.
Kraftkram och sov gott!

Kaos-Anna sa...

Mysigt ;-)

Malinka sa...

Jomen.

Men du hade i alla fall godis hemma!

Förra fredagen vrålskrek Sven på vägen hem från dagis så att vi inte kunde gå och handla det som saknades.

Köttbullarna till pastan kunde vi klara oss utan, och filmjölken också ("Jag kan faktiskt äta gröt", sa hjälpsam Sötprick). Men chipsen till mig?! :-o Näe.

Katastrof.

Jennie sa...

Cola Zero och Ipren är mitt universalrecept. Och Singoallakex.

Tjockalocka sa...

Vardagsmys tjoho!
Ja, Cola Zero och Fanta Free och Läkerol Jordgubb har varit min maniska mani senaste tiden. Nu har jag dock övergått till det tunga artilleriet av Anthon Bergisar.

/Tjockalocka-Jennie

Anonym sa...

Vi har varit helt ur fas den här veckan och varit borta varannan kväll. Två dagar i rad har T fått äta framför Bolibompa för att vi inte hunnit få maten klar i tid. Det är jäktigt med vår. Vad hände med den mörka vintern, då det inte fanns något annat att göra än att ramla hem? Varför blir alla så sociala bara det kommer lite ljus?

Jos sa...

vårt knep för att få harmoniska kvällar när ens bättre hälft är frånvarande är aktivitet + varma bad! såhär:
hopp & lek på gården efter dagis, bad & skvätt väl inne, oljemassage, pyjamas, mat först - dryck sedan (i nödfall framför bompa). saga, välling, tandborstning. å så raka vägen ner i sängen - somnar i "stora" och bärs över till de egna när föräldern vaknat till liv igen.

belöning: riskakor med ostsmak i soffan framför tv:n med lappis i knät.