torsdag 6 november 2008

Dagis, Mammor och Pappor

Men for God's sake.
En fotbollsfru som bloggar för Aftonbladet håller med en 'moderatkäring' om att barn går på tok för långa dagar på dagis. Dagispersonalen tycker tydligen synd om våra barn. Och barnen vi pratar om går tydligen på dagis från sex på morgonen till sex på kvällen. Och kommentarerna låter inte vänta på sig. Indignerade Mammor skickar onda ögat på alla usla föräldrar (läs: mammor) som inte hämtar sina barn senast tre. För "VARFÖR skaffar man barn om man inte vill VAARA med dom???!?" och "HUUUR kan man prioriterar ett sketet jobb framför barnen???!?". Alltid dessa indignerade polyexklamationer.

Sonja bloggar som vanligt briljant om det hela. Och ställer sig snarare motsatta frågan: Hur kan så många klara att ha så korta dagar för barnen. Sista barnet (ett!) hämtas typ halv fem. Jag ansluter mig till denna undran, för samma gäller för våra barns dagis. De trenne avdelningarna bli en enda yttepytteavdelning klockan fyra, för då finns bara nåt i stil med tre barn kvar.

MEN vänta lite nu...

Here we go again, och hela den biten.

För, det är ju enbart och allena Mammorna som kommenterar indignerat. Det är Mammor, "Mommishar", som tar sig rätten att tala om för andra mammor hur usla dom är om dom inte prioriterar barnen framför jobbet. Och man undrar, man undrar verkligen, om dom ställer samma krav på sina egna män, på sina egna barns pappor? För här snackar vi om samma Mammor som kör mantrat "Varje familj sitt val" när man andas delad föräldraförsäkring. Samma Mammor som börjar babbla makens oumbärlighet och ekonomisk ruin om pappan skulle "tvingas" vara hemma.

Det är då jag börjar må illa.

7 kommentarer:

Sara sa...

Jag vet. Jag börjar också må illa då.
Hej förresten, har precis hittat hit! :)

ssss sa...

Bra skrivet! Och schysst blogg, jag kommer tillbaka.

Magdalena sa...

Heja heja! Skriver under med ödmjukhet. Man får lyssnar på sitt hjärta och se till SINA barns bästa. Ser man att de är jämt trötta, griniga och alltid vill hem så kanske det är bäst att hämta de tidigare. Om det går för sig. För som vanligt när allt sånt diskuteras och det bannas så glöms "arbetarklassen" och ensamstående som faktiskt har det så taskigt ekonomiskt att de knappt klarar sig på hel lön. Vi andra kan gå ner i tid och ändå unna oss en charter och platt TV.... Amen

Anna sa...

Jag är av den åsikten att vi (jag och maken) inte ska jobba 100% BÅDA TVÅ under småbarnsåren. Sedan är "pudelns kärna" vem det är som drar ner på arbetstiden. Där är knuten.

Sedan har jag hört många kvinnor som faktiskt är höginkomsttagaren i relationen och som därför tycker det ät lämpligast att hon arbetar mest. Slavar under mammon ändå, jämnställda eller ej.

Tjockalocka sa...

Hej Sara!
Hej ssss!

Välkomna!!!

Frida sa...

Men är det verkligen så? Tolkar du inte lite väl fritt? När sjutton skriver verkligen någon att MAMMORNA borde hämta sina barn tidigare? När sjutton hör du någon säga att MAMMOR ska vara hemma?

Tjockalocka sa...

frida: Kanske därför att papporna är helt frånvarande i debatten..?

Jag vet inte hur "fritt" jag tolkar när statistiken ser ut som den gör. Eller skulle papporna plötsligt dyka upp mangrant som guben ur lådan och se till att barnen (som dom inte varit föräldralediga med och inte heller VAB:at med) fick maxvecka och semester?
Skulle inte tro det.
Tror du det?