fredag 6 maj 2011

"En bägare vin och ett naket bröst"

Man måste älska Carl-Jan!
För gemene man är idioter. Sorry to say. Som ingenjör blir jag upprörd över folk i gemens bristande matematikkunskaper och därmed sunda förnuft.

Mamman som ville beställa ett andra glas vin på Rival men inte fick. Och alla dumma kommentarer kring det. Som är i sak fel. Amningen har ingenting med saken att göra. Alkoholen som går ut i mammans blod överförs till bröstmjölken i samma koncentration som i blodet, dvs vi pratar PROMILLE. Innebär att har blodet en koncentration på 0.6 promille alkohol, innehåller mjölken således också max 0.6 promille alkohol, vilket är ungefär vad filmjölk innehåller.

Det enda som skulle kunna påverka barnet är förälderns eventuella nedsatta reaktionsförmåga eller omdöme vid alkoholkonsumtion. Vilket dock gäller lika mycket för pappan som för mamman.

Och generellt kan sägas att det är effekterna av pappors överkonsumtion av sprit som skadar hundratusentals fler barn skada än vad en ammandes mammas intagande av två glas vin nånsin kommer att göra.

7 kommentarer:

Roggan sa...

Inget fel att dricka alkohol när man ammar. Kanske inte fel att dricka 4-5 glas heller eller att röka 4-5 cigaretter. Sedan när barnen blir större så är det väl okej att de också gör det, för det är inte farligt ?

Tjockalocka sa...

Men du blandar ju också ihop äpplen och päron.

Vad har vin under amning överhuvudtaget att göra med cigaretter och barnens framtida alkoholvanor?

Tjockalocka sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Malinka sa...

Kommentaren här ovan visar ju hur logisk den här debatten är. Allt grundas på känslor: det känns inte bra att en mamma dricker vin när hon ammar.

Jag har inte ens orkat kommentera den den här gången – been there, done that, know there's no intelligence to be found.

Fina sa...

Åh denna nymoralism och 50-talsvurm som plötsligt kommit tillbaka! :-[ Grrrrr.

Roggan sa...

Vem skulle ta risken att köra bil efter två-tre glas vin ? Om några ungdomar satt och såg detta så kanske de fick tanken att det är okej att dricka alkohol och amma. Alkohol och barn hör inte ihop. Efter att jag frågat 36 person om de tyckte det var okej så svarade alla NEJ.

Anna sa...

"Om några ungdomar satt och såg detta så kanske de fick tanken att det är okej att dricka alkohol och amma".

Ja det är OKEJ att dricka alkohol och amma. Det är okej att dricka vin när man lagar mat också trots att knivar finns i rummet.

Vad lägger du in i "okej"? Snackar du "det känns så" eller bygger du dina argument på vetenskapliga grunder? Barnet får som sagt inte i sig någon alkohol och nog fan har man sämre reaktionsförmåga efter flera års upphackad sömn än efter ett glas vin?