fredag 8 augusti 2014

Och angående sommarlov!

Och på det temat:
Det här med tio veckors sommarlov?

Vilket jubelidiotisk idé.
Sneglar avundsjukt på engelsmännens system med tre terminer per läsår och lite kortare lov däremellan.

Vem kan sysselsätta/underhålla/omsorga sina barn TIO VECKOR??
För vet ni, från och med nästa år har vi inget Fritids på sommaren! POFF bara. Puts väck.

Tydligen ska en tioåring (going on eleven visserligen) antingen
a) klara sig själv i typ sex veckor
b) förutsättas ha existerande, fysiskt och psykiskt friska mor/farföräldrar som ställer upp och passar
c) förutsättas ha stentäta päron som finansierar sex veckor olika lägerverksamheter

Nä men alltså seriöst?
Och redan nu - när vi HAR Fritids - så verkar föräldrakollektivet drabbas av nån slags panik och tar sina barn ur skolan samma dag som skolavslutningen och dyker inte upp igen förrän till skolstart.
Vilket innebär att våra barn som ska gå på Fritids, och vill det eftersom dom också är SJUKT TRÖTTA PÅ VARANDRA OCH OSS, inte tycker det är så roligt som dom hoppats eftersom det inte är NÅGRA ANDRA BARN DÄR! GAAH!

 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nä, det där med tomma fritids är en ond cirkel.

Vi har tidigare år haft våra barn på fritids allt utom 6 veckor. Dvs det blir väl 4 veckor då. Men förra året blev det panik, främst för barnet i 3e klass, då inga barn över 7 år var där. Det blev scener och utbrott och slutade med nån slags halvdan tillvaro för honom delvis hemma själv, delvis på jobb, med oss hemmajobbande. Med detta i minne (det tomma fritidset) kör vi just nu ca 1 vecka med hemifrånjobb. Inge vidare... Håglösa sura barn OCH irriterade, tjatiga föräldrar.

Nästa vecka blir det verkligen fritids, banne mej!
/K

JsN sa...

Tänker börja med att protestera och hävda att sommarlovet väl snarare är nio veckor numera...

Och sen fascineras över att vi på något konstigt vis hamnade i situationen att ungen hade sommarlov hela lovet. Hade det inte varit för sommarsimskolan så hade det inte blivit så, men nu var vi tvungna att lösa den (och ville inte att den skulle ta hela vår gemensamma ledighet)

JsN sa...

Nu blev det en vecka med mormor/morfar, en vecka med farmor, en vecka där jag typ jobbade hemifrån, en vecka när bara jag var ledig, tre veckor ledigt hela familjen och en vecka hemma med pappan.

Malinka sa...

Jag kan bara instämma, på alla punkter. (Även det förra inlägget, haha!)

Dagen efter skolavslutningen pratade jag med en av S's kompisars mamma, som berättade hur de var tvungna att gå omlott under sommaren och inte hade en enda gemensam sommarvecka, för att de inte har tillgängliga mor/farföräldrar. Jag måste ha sett ut som Gudrun Schyman här när jag frågade varför de inte använde fritids … Svaret var mest ett mummel.

Veckan därpå hade S sammanbrott varje morgon eftersom inga av hans kompisar var på fritids. Samtidigt som den här kompisen och hans mamma jagade runt i stan för att hitta saker att göra …

Annika sa...

Detta ämne har jag avhandlat till vansinne i åratal. Vad är det för fel på svenska medelklassföräldrar? Varför är det stigmatiserande för så många att ha barnen på fritids?