fredag 7 december 2012

Shit vad folk tjänar pengar!

Alltså, jag har nog inte riktigt fattat det här.
Att det finns ganska många människor som tjänar sjukt mycket pengar.

Det här med bonusar och VD-löner har jag ju noterat, men alla andra..?

Råkade av en slump hamna på tidningen Resumés hemsida på vilken det låg en lista över "reklaminköparnas löneliga". Alltså typ kommunkationschefer på olika företag som köper in reklam och så. Jag var tvungen att läsa två gånger. Trodde först det var en tiopotens för mycket. Here goes:

Kommunikationschefen på statliga Vattenfall hade en årslön på 4 533 000 kr. Fyra och en halv miljon! Va! Det är 400 000 kr i månaden!
Systembolagets marknadschef? 3 800 000.

För att inte tala om när jag klickade vidare på mediebranschens löneliga. Där folks årslöner ligger på 5, 6, 7, 14 (!) MSEK! Ska det vara så?! Hur kan nån liksom motivera att ha en halv mille i månadslön??  En mille? Två?

Jag är helt chockad.

Vi snackar liksom inte statsministrar eller rymdforskare eller hjärnkirurger här.
Vi snackar PR-folk. Mediemänniskor. Kommunikationsansvariga.

Jag är så lurad!
Kanske ska gå nån kvällskurs i media och kommunikation och sadla om. Den här civilingenjörsexamen har ju inte gjort nån rik.

8 kommentarer:

Livet just nu sa...

Jag kan inte låta bli att tänka på den där helstressade sjuksköterskan som på kvällen har ansvar för 4 avdelningar med ca 20 patienter på varje. För deras liv. Att snabbt ta beslut vad gäller medicinering och eventuellt akutsjukvård. De SPRINGER mellan avdelningarna när det krisar på mer än en åt gången.
Och de där människorna som bär ut oss och vår katt när huset brinner ner ska vi inte tala om...

Då blir jag sur på fotbollsspelare som tjänar sjukt mycket för att sparka på en boll. Eller på de som drar in storkovan för att de planerar företagets reklamkampanj. Jo, jag har varit i reklambranschen också.

Och nej. Jag kan inte se att de gör ett jobb där människoliv räddas och därför borde har 10 gången mer än någon i vårdpersonalen.
Jag kan inte se NÅGOT som gör dem viktigare än att någon räddar mitt barn, min man eller någon annan för mig viktig person. Mitt i natten. Trots att de är uttröttade, inte fått sova men ändå måste trösta, lyssna, handla.

Jag är inte sjukvårdspersonal. Längre. Det knäckte mig. Och jag kommer aldrig att säga wow och oooh när någon reklamperson stolt berättar vad de tjänar. Jag tiger still. Med min pyttepension. Jag kom åtminstone levande ur eländet.

Sjukt är det.

Anonym sa...

Ha, som senior kommstrateg på stor myndighet kan jag konstatera att jag också valt fel... Fel kommunikationsjobb, that is. Tror inte det är ett yrke att satsa på om man vill bli rik, trots allt!

/radhuskajsa

eva sa...

Eftersom jag är i den branschen så kan jag bekräfta att det delvis är sant. Men en del av de höga lönerna i listorna brukar bero på att man haft avgångsvederlag från annat jobb eller är delägar i en byrå. Jag har visserligen en mycket bra lön men inte på de nivåerna och det har inte de flesta även om det är väldigt välbetalt. Och nej jag varken räddar liv eller förbättrar miljön på jobbet men just de jobben är ju sällan välbetalda heller eftersom världen onekligen är lite upp och ner.

Anonym sa...

kan inte låta bli att kommentera. Lurad säger du och jag tänker vadå? Men hallå? Hon har ju redan allt hon behöver och mer därtill (om man jämför, och det är ju det det handlar om här). Du har ju så mycker över vad andra har! Ska man inte vara nöjd? Kan man inte vara nöjd i vårt samhälle? Jag jobbar i ett område (lågavlönat jobb) där samhällets sk utanförmänniskor bor och jag ser vad det är att inte ha någonting, att inte ens komma i närheten av att ha någonting (likt dina medelklasslikar). De har inte ens drömmar som närmar sig dina drömmar. Lurad? Jag undrar vem som har rätten att känna sig lurad i vårt samhälle?

Independent sa...

Systembolget har en (1) marknad att sälja på, otroligt provocerande att deras marknadschef har så hög lön!

Fina sa...

Jag är i kommunikationsbranchen och har rätt medioker lön. Och inga glassiga resor. Har TVÅ rätt hyggliga examina. Snacka om nitlott. Funderar hela tiden på att sadla om och satsa på min ickekommunikationsexamen. Svårt att byta spår dock.

Tjockalocka sa...

Anonym: Det blir ju lite av en "barnen-i-Afrika"-diskussion om man ska prata om att vara "nöjd".

Nu är ju jag ganska nöjd, i stort, och väl medveten om att jag har det förhållandevis bra i jämförelse med många andra, men det var inte riktigt det mitt inlägg gällde.

Det är storleksordningen på skillnaden jag plötsligt häpnar över. Det är ju en sak om nån tjänar 20 000, en annan 40 000 och en tredje 60 000 kr/mån. Jobbigt och "orättvist", visst, men en löneskillnad som går att hantera mentalt.

Men 500 000:-/mån? Vem är värd en sådan lön? Jag fattade knappt att den typen av löneklyftor existerade i Sverige där det eviga mantrat är "man kan inte arbeta sig rik".

När tänkte man senast när man såg på TV-reklam att "den där stjärnan som köpt in den där reklamen borde verkligen ha en kvarts mille i månadslön! Vilken prestation att köpa en sådan bra reklam!" ?

Tjockalocka sa...

Ja, alltså, det är inte så att jag tror att alla i kommunikationsbranschen tjänar en massa pengar - det var bara ett exempel eftersom det var den listan jag trillade över. Der finns massor av andra yrkesgrupper.

Det som är lite intressant (i Sverige) är att "tunga" utbildningar som typ ingejör (ofast) inte genererar några större pengar. Om man inte byter bransch. Jämfört med tex ingenjörer i Frankrike eller Tyskland.