måndag 31 januari 2011

Åter våt yllefilt

Så landade man då i den våta yllefiltsvardagen igen.
Negget med att bo i stan: skitiga isiga grusiga hundbajstrottoarer.

Köket på plats vid ankomst. Över förväntan! Känns sjukt lyxigt att ha ett finkök efter ett år med pissgula guckluckor och tantens rutiga hylltejp från -63.
Nu återstår bara ilandsproblemen som valen mellan mässingsknopp och läderflärp, och vilken mjukstängande najslåda som ska vara till vad.

Imorgon aptidig morgon och Etuna.
Sen stundar nya projekt, nya möjligheter, nya drömmar.

söndag 30 januari 2011

tisdag 25 januari 2011

onsdag 19 januari 2011

Prinsessan, Prinsen och Projektledaren

Ord överflödiga. Jag hade svettpärlor i pannan. Men det berodde faktiskt mest på alla fotoblixtar.


måndag 17 januari 2011

Dagen före kostymen och knytblusen (och taxklackarna):




Gossip från ett emirat

Mina fötter ömmar.
Kom hem vid ett inatt efter en briefing med prinsessan på Emiratpalatset.
Så bisarrt att jag inte ens kan kommentera det. Vi pratar alltså sviter som är drygt sexhundra kvadratmeter. Ja. 600.
Kanske räcker det med att säga att det finns bankomater där man kan plocka ut guldtackor.
Alla nöjda, jag i säng. Upp halv sju, efter fem timmars sömn.

Idag just hemkommen efter ett rally av era högheter och excellenser.
Plötsligt befinner jag mig alltså i svenska paviljongen när prinsessan med emiratiskt prinsfölje dyker upp - långt före både generaler och ambassadörer - och får således hantera både prinsar och prinsessor och saxar och ribbon cutting ceremony. Hade några svettpärlor i pannan innan generalen kom älgandes och kastade sig in i ceremonin som i slow motion.

Imorgon invigning besök på världens första koldioxidneutrala stad, invigning av svenskt möbelvaruhus samt sessmottagning på Formel 1-hotellet.

Foto kommer asap jag kan ladda upp...

lördag 15 januari 2011

Uppdatering

Slängde linserna i vasken och somnade med den fromma förhoppningen att bagaget skulle dyka upp under natten, annars skulle jag inte kunna se ett smack när jag vaknade. Vaknade, ringde conciergen och jajjemen, det hade anlänt under natten och kom i all sin prakt upp på rummet lagom till morgontoaletten. En liten omväg bara via Schweitz och Istanbul. Fredagen ägnades åt sol och bad på taket och skidskola samt bräda på Ski Dubai. Idag begav vi oss medelst Lexus till Abban. Har just avslutat ett tungt pass vid poolen och stranden och ska strax upp till loungen och äta lite snittar. Men oroa er inte, jag får jobba häcken av mig veckan som kommer. Inomhus.
På väg in till Dubai Mall för att tjacka lite förnödenheter

Skidskola på Ski Dubai!

Stolsliften på samma ställe, backen fortsätter upp vänster

Stolt son börjar bli kaxig...

Bulle från Dubai till Abu Dhabi

torsdag 13 januari 2011

Landat Dubban!

Allt bra.
Allt bagage borta.
Alla har varma jeans och ingen har tandborste.
Annars bra.

Återkommer.

onsdag 12 januari 2011

tisdag 11 januari 2011

Snurre Sprätt

Har skrivit en massa inlägg.
Raderat dom.
Ibland måste jag göra det, för att få saker ur systemet.
(Handlar mycket om relationer, som det gör för mig varje år vid den här tiden.
Endabarnssjukan. Som gör mig så känslig för inkludering och exkludering.)

Nu: För mycket att göra. Allt fokuserar kring en punkt på söndag, då allt drar igång på ett hotell i Mellanöstern. Tusen underlag som cirkuleras. Tusen frågor. Tusen trådar som ska hanteras. Mitt i allt en klassträff med smörgåstårta och bubbel och fyrtio vrålapor. Ett kök i tillblivelse. Att hämta upp en kran i farten mellan slott och koja.

Imorgon dock slott igen. På rikigt. inkallad blev jag och inställd ska jag vara klockan fjorton prick. Två timmar senare ska jag sitta i en bulle på väg till Arlanda. Med familjen i bagaget.

Snurrade runt i dörrkarmen medan jag blev akutklippt på Söder.

fredag 7 januari 2011

torsdag 6 januari 2011

Småkronorna

Friluftsfamiljen väljer att åka skridskor i full snöstorm samtidigt som det var nån slags seriös bandymatch mellan AIK och Djurgården på planen brevid som mest verkade bestå av snöröjning medelst stora maskiner varpå det skreks i megafon "Kan allmänheeeeten lämna planen!!". Men "allmänheten" tog istället saken i egna händer och skottade en plätt is bakom nätet. Och dottern tog riktiga hockeyskär och sonen kastade sig ut i en snöyrslig piruett med klasskompisen.

onsdag 5 januari 2011

Nu.

Det är mellanösternbeställningar inför prinsessbesök, beställning av toasitsar, beställning av smörgåstårtor, planering av klassträff, och så snicksnack med snickare och elektriker på det. Dosor och trafor hit och dit. Åttahundrafemtio kilo kök dumpat utanför på gatan. Läderflärpsletning. Tillbaka till mellanöstern.

Och jag har svart klibbdamm under fötterna.

Det svarta klibbdammets hämnd

Att under en hel helvetisk höst av stambyte ha lyckats undgå det ökända dammet är måhända en bedrift i sig. Men aldrig att det var mer än vanligt grådamm när man drog med ett finger över möbeln.

Igår skulle dom bara riva ner en liten vägg mot en garderob.

När jag öppnade dörren hem var luften liksom tjock och glittrig av partiklar.
När jag öppnade toadörren var allt, ALLT, i den nyrenoverade muggen täckt av ett lager svart klibbdamm. Badrummet likadant. Hallen. Köket. Dra med en våt trasa och dammet förvandlades till ett vidrigt segt klibbande gegg.

Med två snöblöta viftade barn i släptåg ringde jag herr C och bröt ihop.
Sen kom han hem, gjorde sin vanliga hjälteinsats, och jag kunde dra till Piastowska utan vidare ångest.

Men jösses alltså. Det svarta kleggdammets hämnd.
Vi ska alla uppleva det.
In one way or another.

tisdag 4 januari 2011

Med en polsk surkålsgryta

Med en polsk surkålsgryta

måndag 3 januari 2011

Å förresten.

Mitt barn var ett av tre barn på fritids idag.
Stor-fritids väl bemärk.
Där lämnade jag den lille manchesterbeklädde mannen och gick.

Och möter honom igen, timmar senare, glad som en speleman.
När man bara är tre barn får man gå till stora Gärdesskolan och äta pannkakslunch.
Dricka riktig julmust på fikan!
Hjälpa vaktis att packa upp dom nya möblerna till matsalen.
Gå med fröken Anna till Konsum och handla äpplen med tvåorna.
Spela spel med tre lärare.
Lycka.

Sådetså.

Att slägga en vägg

Kobenet är här.
Imorgon kommer Rivarna.
"Har vi otur åker hela väggpartiet med, det är bara en jädra massa slagg i väggarna här som bara rasar när man släggar i det."

Spännande att komma hem imorgon!

Utspridda delar av Kök

Nu har vi nya luftslussar i lägan.
Härliga, fladdriga, än så länge rena plastskynken som kyskt täcker både det ena och andra.
Kylskåp och spisar och kåpor och diskmaskiner utspridda i alla rum.
Och på onsdag kommer ett ton kök att anlända.
Kvällen här hemma i våningen ägnades således åt att märka ut eluttag och brytare, lite på en höft: "tror du man vill stå här eller här och vispa? Nä, men där ska vi ju ha malmaskinen! Jaha men kan vi sätta en dimmer under här då? Inte fan vet jag!"

Det här är vårt tredje (fjärde faktiskt, men nummer tre och en halv var litet och inte till oss) kök. Nu börjar vi lära oss. Att man aldrig kan få tillräckligt många uttag. Alltid dubbla. Att arbetsyta är A och O. Att aldrig kompromissa i detaljerna, man ångrar sig alltid om man snålar.

Och hey! Det här är en västanfläkt i sammanhanget! Vi har både vatten och avlopp och kärlek i huset! En köksrenovering i ena delen bekommer mig inte ett dugg. Och snickaren har hört mig fisa i hallen förr.

söndag 2 januari 2011

Det hände 2010:

I januari åkte vi till Dubai och Abu Dhabi och jag blev helt betagen i detta fantastiska men märkliga arabland. Jag upptäckte polkagrissemifreddo och gav mig hän åt lasten att smörja in fötterna i tanternas all time high Scholls hälsprickekräm.

I februari drack vi champagne på banken, packade hundra flyttkartonger, renoverade och flyttade hundra meter. Jag var i Madrid, min pappa fyllde respektabla 90 år, sjöng ode till gasspisen och saknade diskmaskin.

I mars fick jag hugg på sommarhus på rivieran, blev utskälld av en sur grannkärring, hade sju små dvärgar på pippilördag, var i Cannes och minglade proffessionellt med gamla kursare och verkade sedan sippa vidare på F12.

I april flyttade vi till Bryssel för ett tremånadersäventyr! Jag sprang på Dani Klein och fick veta att Jacon Hellman befann sig i krokarna. Herr C handlade mer vin än vatten och vi fick välförtjänt sol på näsan samt lärde känna tre giftaslystna indier.

I maj hade vi all year high tror jag. Vi blev helt kära i barnens fantastiska skola, lärde känna en massa urtrevliga människor, träffade Jacob H lite mer närgånget, drack en massa belgiska öl, jag var i Moskva och köpte en rävluva, och vi njöt av vårt nya liv i Bruxelles.

I juni fick barnen vattkoppor, vi smygkollade på prinsessbröllopet, firade midsommar på Bovenberg med italienska åskådare, barnen hade tårdrypande sommaravslutning och jag åkte till Shanghai.

I juli packade vi ner vårt Brysselliv i kappsäckar, åkte på semester till Theoule-sur-mer, åt ostron, hade en ursur nästan-sexåring som tjurade hela semestern, flyttade hem, åkte båt, åkte till akuten med fyraåringen som slagit i näsan i relingen, bilade till U-landet Norge och hälsade på nyfödde kusin Nathaniel.

I augusti blev vi smärtsamt medvetna om att vår nya lägenhet skulle stambytas, försökte vänja oss tillbaka vid sur-Sverige, skaffade markis och fick en frystoalett som gjorde kalla korvar av fekalierna.

I september började sonen skolan, jag lagade kålpudding för första gången i mitt liv, var på myndighetsdisco, på SÄPO, på ordenshelg i Huddinge och hade ett hem i fullständiga ruiner.

I oktober flyttade vi ut och in i en etta på Rindögatan, levde i kvasikollektiv, klädde ut oss till Musse Pigg, jag klippte håret kort och åkte till Indien.

I november fick vi fuktspärr, åkte till Malmö och hälsade på pappis, vi flyttade upp oss från ettan till tvåochenhalva i stan, jag åkte till Chicago, E's Doris kom till världen, jag fick en självlysande katt-tapet och välkomnades hem av en smurf.

I december fick vi ett badrum och en toa och jag grät av lycka, vi fick en bautakyl, en bautaspis, jag åkte 48h till Dubai, vi julpysslade i turbofart, jag fick stressymptom, stoppade korv och firade jul i Norge.

lördag 1 januari 2011

Hummersoppasupé för två

Jag har en fantastisk man som på nyårsdagen kokar ihop en otrolig soppa på hummerskalen från nyårsmiddagen och bjuder sin trötta fru på densamma, ackompanjerad av små ostkrustader och en skumpaslatt. Kärlek.

Snögubbar

Snögubbar

Självinsikt

Jag känner mig en smula dränerad på skriftlig inspiration.
Har som sagt lite svårt för plötsliga kast från högt jobbtempo till högt jultempo och sen ingeting. Ett slags ångestfyllt limbo. Man ska slappa och ha det skönt och ladda nån slags batterier, men det funkar inte för mig.

Slappandet handlar mer om att hitta på sätt att aktivera barnen och därmed hålla dom från bråk och tjafs, samt att plötsligt bli smärtsamt medveten om allt vi ligger efter med hemmavid. Kartonger som ska sorteras, grejer som ska upp på vinden, kläder och tvätt och disk. Allt som måste köpas och förberedas inför renovering etapp 2 som drar igång på måndag. Köksbygget.

Och samtidigt ska man vara så oändligt tacksam. Glad och positiv och inte gräva ner sig i sånt som kunde vara värre. Vara storsint och förlåtande.

Jullov. Jag vet inte riktigt.

Nyårsmenyn

Nyårsfirande i glada vänners lag, familjen BvL från spenaten, och följande meny:

* Entrée à trois: Liten rösti med västerbotten- och pepparrotscréme toppad med löjrom, smörstekt canapé med färsk hummer och grönärtscrème med mynta och citron samt en liten asiatisk mirinmarinerad lax- och gurkkompott.

* Tournedos Rossini. Enligt den klassiska franska 'så högt en oxfilé kan stiga i graderna'. Alltså en hängmörad bit av den finaste delen av filén stekt saignant, läggs på en skiva kronärtskocksbotten, toppas med maderiavärmd gåslever och skivor av svart tryffel. Serveras med petit pois och stekt kulpotatis. En sky av maderia, koncentrerad buljong (gjort på den hemmagjorda köttglassen) och klarat smör.

* Fem franska ostar.

* Barquette au deux sorbets, dvs ett torn av råsockerbeströdd smördeg byggd på höjden med fläder- och hallonsorbet.

* Kaffe och Ejes praliner